PIO Fond u 2023. ostvario bolji rezultat od planiranog

Bez autora
Jan 30 2024

Tokom prošle godine očuvan je dobar trend naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) pa su ovi, izvorni prihodi Fonda PIO ostvareni u iznosu od 744,7 milijardi dinara i veći su od rebalansom planiranih za 5,4 milijarde ili 0,7 odsto, izjavio je direktor Fonda PIO Relja Ognjenović.

On je, kako je objavljeno na sajtu PIO Fonda, naveo da su u odnosu na 2022. godinu, prošle godine naplaćeni doprinosi veći za 69,8 milijardi dinara, odnosno za 10,3 odsto i da su razlozi za povećane prihode od doprinosa nominalni rast zarada i stalni rast registrovane zaposlenosti.

Ognjenović je podsetio da će za nekoliko dana svi penzioneri i korisnici naknada primiti uvećane januarske prinadležnosti a povišica od 14,8 odsto će prvo stići korisnicima iz kategorije samostalnih delatnosti - 2. februara.

- Sa tim povećanjem prosečna penzija će iznositi oko 45.775 dinara, odnosno oko 390 evra. Penzije u Srbiji su u poslednje dve godine, uključujući redovna i vanredna povećanja, ukupno kumulativno povećane za više od 56 procenata, rekao je on.

Sa januarskim povećanjem najniža penzija u Srbiji za korisnike iz kategorije zaposlenih i samostalnih delatnosti iznosi 24.987,67 dinara, a najviša za sve korisnike 230.145,48 dinara.

Uvećana je i vrednost opšteg boda koji utiče na visinu prve penzije, a koji sada iznosi 1.345,88 dinara.

- Osim penzija, povećane su i naknade za negu i pomoć drugog lica i za telesno oštećenje, dok penzionerima koji su korisnici starosne, prevremene starosne, invalidske i porodične penzije kojima visina prinadležnosti ne prelazi 51.618,14 dinara nastavljamo da isplaćujemo novčani iznos kao uvećanje uz penziju do pet odsto, u skladu sa uredbom Vlade Srbije, istakao je Ognjenović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik